Изисквания към наемателите за ТV лиценз във Великобритания

Законовите изсквания за ТВ лиценз са регламентирани в „Communication Act 2003” и регулациите съдържащи се в “The communication regulation (television licencing) 2004”.

Според правителственият уеб сайт, ТV лиценз се дължи от всички, които гледат или записват програми на живо на ТV, компютър или друго устройство. Не е необходим ТV лиценз за гледане на видео на диск (DVD) или онлайн клипове и програми, които се гледат след като са вече излъчени (например онлайн на „BBC IPlayer). Регулацията предвижда различни суми за различните видове лицензи, като за притежателите на черно бял телевизор има определено намаление, както и за определени категории лица, например такива с недъзи и пр.

Особено актоални са въпросите свързани с ТV лицензите при съществуване на наемни отношения.

При отдаване на самостоятелни имоти под наем и при наличие на основанията предвидени в закона, TV лиценз се дължи от наемателя. Един TV лиценз е достатъчен за даден имот, ако наемателите, които фигурират в договорът за наем са няколко лица и всички са го подписали.

Когато наемателите имат отделни договори за наем, за отделни стаи oт имота и същевремено договорът за наем предвижда съвместно ползване на общите части, тогава всеки един наемател трябва да има отделен TV лиценз, ако желае да гледа TV в стаята си. Същевременно, ако едно лице, което има TV лиценз, остави например телевизора си в общите части, а другите съквартиранти нямат собствен лиценз, те няма да се нуждаят от допълнителен такъв за да гледат телевизия, защото използването на телевизора в общите части ще е покрито от съществудващият TV лиценз.

За лице, което е наело самостоятелна стая, но живее и дели общите помещения заедно със собственика на имота и неговото семейство („lodger”), съществуват няколко хипотези.

На първо място отделен лиценз от отзи на собственика ще е необходим, ако лицето живее в автономно, отделено от главния имот жилищно помещение ( например пристройка със собствена кухня и баня).

Ако такова лице живее със собственика и ползва стая, но не е роднина на собственика, то също ще се нуждае от допълнителен TV лиценз.

По изключение, допълнителен TV лиценз няма да е необходим на лице, което живее в имота, но се намира в родствени връзки със собственика или работи в къщата, като гледач, помощник прислужник и прочие.

Практически съвети.

Ако не сте сигурни, какви са ви правата относно гледането на живо на телевизия и дали сте обхванати от съществуващ лиценз или не се нуждаете от такъв, потърсете квалифицирана помощ и информация преди да отговорите на каквато и да е кореспонденция от „TV Licensing“. Препоръчително е да не разговаряте или съдействайте на лица, които посещават имота и които се представят за “Officers of TV Licensing”. Спокойно можете да не им давате информация, както и името си и това на обитателите, както и да не ги допускате в жилището, освен, ако нямат съдебна заповед, която да им дава такива права.

Ако ви поискат информация “under caution” след посещение в имота, можете да запазите мълчание и да не предоставите такава, тъй като това е ваше право и обикновено признание в такъв случай може да се използва впоследствие, като доказателство срещу вас в съда. Трябва да се има впредвид, че липсата на TV лиценз, когато такъв е необходим, е криминално престъпление и се наказва с глоба. Ако едно лице е осъдено за липса на TV лиценз, макар и деянието да не е “recorded offence”, това може да повлияе отрицателно при определени условия при последващо кандидатстване за придобиване на британско гражданство.

Реклами

Вашият коментар

Filed under UK Articles

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s