ОСНОВНИ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ШОФЬОРИТЕ ОТ ЕС ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Великобритания има собствени правила за регистрация и управление на МПС-та идващи от европейския съюз, както и за срока на валидност и използване на шофьорски книжки издадени от други европейски държави, включително и България.

Регистрация на лични МПС-та регистрирани в България

На първо място, лица от ЕС имат право да шофират във Великобритания лични МПС-та, които са регистрирани в други европейски държави, само до определен срок, след който собствениците са длъжни да регистрират автомобилите във Великобритания. Срокът зависи от това дали собственикът е само на посещение във Великобритания или е резидент (т.е. установил се е да живее приемуществено във Великобритания). Шофьорите от ЕС могат да шофират до шест месеца, само ако краткотрайно посещават страната, но ако са резидент, са длъжни да регистрират МПС-то в 14 дневен от момента на влизането в страната и нямат право да карат МПС-то на собствен ход дори за един ден. В случая, ще се счита че колата е внос и ако няма необходимите англиски документи, ще трябва да се достави чрез транспорт то съответния адрес, но не и на собствен ход. Изключение съществува за коли, които са регистрирани на компании със седалище в друга европейска държава и шофьорът работи за съответната компания, както и ако колата е регистрирана на името на лице което не е резидент и същото лице се намира в колата заедно със шофьора. Съществува и изключение за МПС-та, които са взети на лизинг в друга държава от ЕС, но само ако са във Великобритания за кратък период от време.

Особено изключения (студенти)

Ако студент е дошъл да учи във Великобритания, той може да кара МПС-то си без да е необходимо да го регистрира в страната до завършване на образованието си.

Шофиране със книжка издадена в ЕС

По подобен начин стои и въпросът за шофирането с български шофьорски книжки. Ако водачът на лично МПС е резидент във Великобритания той има право да шофира с българска книжка до 3г от момента, когато е станал резидент или е навършил 70г. След изтичането на този срок е необходимо да замени българската шофьорска книжка с английска. Ако български гражданин само посещава Великобритания той може да кара без ограничение, като влиза и излиза от страната, но само ако не се превърне в резидент. Ако шофьорът е сменил българската си книжка с английска и МПС е с чужда регистрация, то ако бъде спрян на пътя полицията ще предположи, че е резидент във Великобритания и за него е да докаже, че това отговаря на действителността.

Резидентският статут се предполага, ако европейският гражданин например работи в страната. Няма единна дефиниция за резидентският статус на едно лице. Един индикативен тест е дали едно лице е било в страната повече от 6 месеца, но едно лице може да бъде считано за резидент дори още от първия ден на посещението си, ако например е решил да се установи във Великобритания за продължителен период от време и обратно, едно лице не би се считало обикновенно за резидент, ако е на краткорайно посещение, като например екскурзия. Критерий за определяне на статута на едно лице може да бъде и дали има семейство или жилище под наем в страната и др.

Шофиране със европейски застраховки (зелена карта)

Когато шофьор от ЕС е спрян от пътната полиция във Великобритания, от него се изисква да докаже, че има валидна застраховка да шофира на територията на страната. С така наречената „зелена карта“, едно лице може да шофира във Великобритания само ако не е резидент и то за период не по дълъг от 6 месеца освен ако не попада в изключенията.

Необходимо е да се има предвид, че управлението на МПС във Великобритания без необходимите данъчни и други регистрации (DVLA), застраховка и документи е криминално престъпление и често има за последица отнемането на свидетелството за управление и криминална глоба до £5000, както и криминално досие на името на лицето със съответните допълнителни правни последици.

spacer.gifspacer.gif

Advertisements

Вашият коментар

Filed under UK Articles

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s