Задължения на Наемодателя при договор за наем на самостоятелно жилище (Lease)

Задълженията на Наемодателя по договор за наем, могат да се класифицират в две основни групи:

  • такива, които са определени с договорът за наем (обикновенно не са многобройни) и
  • произлизащи от законовите разпоредби и обичайната практика при отдаването на имоти под наем във Великобритания.

Обема на задълженията на Наемодателя при отдаването на жилищен имот зависят от това дали той е физическо лице, фирма или има друго правна характеристика.

Когато наемодателят е физическо лице, при подписване на договорът за наем, той е длъжен да предостави на наемателя адресът където живее. Ако съответно не живее в страната, е длъжен да предостави адрес за връчване на книжа във Великобритания. Тези адреси могат да се изискват от наемателите, както от наемодателя, така и от неговите агенти, ако те са натоварени със събирането на наема. Адресът трябва да се предостави в 21 дневен срок от писменото поискване от наемателя, в противен случай наемодателя и агентът му могат да бъдат глобени за нарушение на закона до 2500 паунда. Обикновено тези адреси са предоставени с договорът за наем, но тъй като до 3г. наемът на жилище може да се сключи и в устна форма, тези разпоредби са винаги актуални.

Друго основно задължение на Наемодателя, което може и да не е записано в договорът за наем, но е сътществено при наема, е да осигури на наемателя „Quiet Enjoyment”. Това означава, че наемодателя ще бъде отговорен, ако наемателя не може спокойно да упражнява правата си и ако предизвиканото нарушението е сериозно, а безпокойството е продължило дълъг период от време. Нарушението на спокойствието трябва да е предизвикано също по причина възникнала след започване на наемното правоотношение. В тази връзка, наемодателят не носи отговорност за нарушения предизвикани по вина на трети лица, като други наематели, негови агенти, както и когато е необходимо да се инспектира жилището или да се извършат ремонтни дейности по неотложност.

За отдаване под наем, за наемателя са в сила и редица забрани за дискриминация към хора с увреждания и други защитени характеристики. Ако наемодателят живее в имота или отдава под наем единственото си жилище той ще попадне в листа на изключенията и тези забрани няма да се отнасят за него. Към задълженията на наемателя имота не влиза задължение на наемодателя за направата на физически промени, а само определено нагаждане на съществуващите условия с оглед нуждите на защитеният от закона наемател.

Друго малко известно задължение на наемодателя е това да отдаде имота с мебели, които да отговарят на определени стандарти за пожарна безопасност. Нарушението на тези изисквания е свързано с редица санкции и глоби за наемодателя, ако се констатира от проверщващите органи.

Законово задължение на наемодателя е да предостави на наемателя и Енергиен сертификат за жилището преди започване на наемното правоотношение. Тези сертификати имат валидност 10 г., като непредоставянето му може да доведе до глоба от 200 пaунда за всяко нарушение.
spacer.gifspacer.gif

Advertisements

Вашият коментар

Filed under UK Articles

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s