Законовите промени при определяне правото на социални помощ и за Европейските граждани в сила от 1 Март 2014

Мигрантите от Европейското икономическо пространство (ЕИП), които твърдят, че са работници или самостоятелно заети лица, за да получат достъп до по-широк кръг от оциални помощи от 1 март 2014 година ще трябва да докажат, че отговарят на допълнителни критерии.

Според европейското право, квалифакацията им на работници (worker) им даваше право на различни помощи, като “Jobseeker’s Allowance (JSA), Housing Benefit, Child Benefit and Child Tax Credit”.

Според направените промени и в изпълнение на дългосрочният план на правителството за намаляване на молбите за помощи, имигрантите от ЕС при кандидатсване ще трябва да докажат, че печелят поне 150 лири на седмица и то за период от 3 месеца, както и да отговарят на теста за пребиваване „residence test“. Имигрантът, който не отговаря на тези изисквания, ще трябва да отговаря на по-широк кръг критерии, за да се счита работник или самонаето лице. Мигрантите, които са икономически неактивни, няма да имат право да претендират за помощи, които са свързани с ниски доходи, като „Income Support“ или ”Income-based Jobseeker’s Allowance“. Тези имигранти трябва да се самоиздържат и да имат пълна здравна застраховка. От първи април 2014, новодошлите от ЕС които нямат качеството работници, няма да могат да получават помощи за жилища“Housing Benefit“.

Дори и да получава предвидените помощи имигрантът от ЕС ще ги получава само 6 месеца, а след този период, само ако има предложение за работа или ако докаже че има реален шанс да си намери такава.

Според европейското право, ако не отговаря на теста за минимално заплащане на седмица, имигранта ще трябва да докаже , че е работи „ефективно“ и че работата е „реална“, а също и че не е работа, която има спомагателен характер.

Прагът на годишното възнаграждение за 2013/14г е 7755 паунда , а за 2014/15 ще бъде 7956 паунда или 153 паунда на седмица. Тези прагове на доходите ще се отнасят и за получаването на „Child Benefit“, „Child Tax Credit“ и „Jobseeker’s Allowance“, но не и за „Working Tax Credit“, където лицата трябвяа да отговарят на други условия.

Какво е значението на направените промени за гражданите на ЕС във Великобритания

Мерките са открито дискриминационни и в противоречие с европейските норми за еднакво третиране на гражданите на съюза и тези на приемащата държава, в случая Великобритания. Очевидната и открита дискриминационна политика на Британското правителство неминуемо ще доведе до съдебни обжалвания на отказите при кандидатстването за този вид помощи, но много малка част от засегнатите лица ще могат да се възползват от тази правна възможост, както и да търсят компенсации. От друга страна, впоследствие дори правителството да загуби съдебната битка, визираните вътрешно политическите цели ще бъдат постигнати, а именно, спечелване на следващите парламентарни избори. Тези и други мерки предприети от Консервативно правителство на г-н Камеран потвърждават изграждането на публичният образ на консерваторите, като анти-европейски настроена партия и в същото време подготвят обществото, за предстоящият референдум за излизане от ЕС.

В отговор на дискриминационна политика на Британското правителства, европейските граждани могат да направят оплакване до следните европейски институции, като посочат кои европейски норми са нарушени, от коя институция и съответната законова разпоредба с която се нарушават европейските им права:

  • До Европейската комисия на интернет адрес:

http://ec.europa.eu/eu_law/your_rights/your_rights_forms_en.htm

или с писмо до;

„Commission européenne

(Secretary-General)

B-1049 Bruxelles

BELGIUM“

  • До Европейският парламент на интернет адрес:

http://www.europarl.europa.eu/aboutparliament/en/00533cec74/Petitions.html

или с писмо до;

European Parliament

The President of the European Parliament

Rue Wiertz

B-1047 BRUSSELS

Advertisements

Вашият коментар

Filed under UK Articles

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s