Новият имиграционнен закон на Великобритания. Следновогоди шно развитие и какво е значението му за българите на острова

Както повечето българи са забелязали, в последно време британската преса се занимава изключително много с имиграцията на европейските граждани от източна Eвропа във Великобритания. В тази връзка можем да си позволим известна аналогия с последните месеци на 2006г., преди приемането на България в Европейския съюз, когато се очакваше цунами от имигранти през Януари 2007 но, нищо такова не се случи. Все пак какво е различното в тези две почти „идентични ситуации“.

Първо, през 2007 правителството беше на либералната партия, т.е. проевропейско и второ, в момента Имиграционният закон усилено се подготвя от парламента и то с активната подкрепа на консервативното правителство на Дейвид Камерон.

Третата основна разлика е, че страната през 2007 не беше в рецесия и местното население, за разлика от сега, се отнасяше с типичното британско великодушие и дори безразличие към факта на имиграцията. В тази връзка, политическият натиск върху правителството на Камерон да овладее веднъж завинаги имиграционните проблеми на Великобритания е още по-осезателен, като се имат предвид и предстоящите избори.

Като кристализация на този политически процес се явява подготвящият се в парламента имиграционнен закон, който предстои да влезе в сила през пролетта на 2014. Последните гласувания през ноември и активните предложения от консервативните парламентаристи в края на декември и януари, показаха значително парламентарно мнозинство при гласуването на определени разпоредби насочени срещу масовата имиграция. В тази връзка е основателно да си зададем въпросът, какво ни очаква и как евентуално ще ни засегнат разпоредбите на този закон.

За целта, трябва да си отговорим на въпросът, каква е основната роля на този закон?

Според публикуваният сипнозиз на закона, целта му е да кодифицира имиграционните правила, като постави лимит и преуреди достъпа до здравната и социалната система, правото на работа на определени категории мигранти, правния статус на членовете на семействата, сключването на брак и гражданското съжителство на чужденците, както и уреждане статута на незаконно пребиваващите във Великобритания, репатрирането им, обжалване на определени имиграционни решения и др.

Кои разпоредби на закона ни засягат най-много?

На първо място това са промените предвидени в закона от 2012, „Nationality, Immigration and Asylum Act 2002“, за предоставяне на биометрични данни от членове на семействата на европейски граждани навършили 16г., които сами не са европейски граждани, но престояват във Великобритания на основание на европейското законодателство. Тези лица по сегашните правила не бяха задължени да предоставят биометрични данни, но с предвидените изменения ситуацията коренно се променя и тези лица, ще са задължени да предоставят биометрични дани при кандидастването си за влизане и престой в страната. От своя страна, информацията е предвидено да бъде достъпна за властите, чрез дигитално записване на издадените им имиграционни документи документи. Целта е да се осъществи по голям контрол на всички нива и при оказването на социални услуги. Събирането на тазиинформация се предвижда и при кандидатсването за британско гражданство чрез натурализация. Ако съответните лица откажат да дадат такива биометрична дани издаването на документите за престой може да бъде отказано.

Промени свързани с обжалването на имиграционните решения

При обжалване на определени решения за депортиране на чужденци на основание, че лицата представляват опасност за националната сигурност, решенията ще се обжалват по правилата на Съдебният контрол върху актовете на администрацията „Juditial review“, което значително стеснява основанията за обжалване на тези решения.

Промени са предвидени и за имиграционни решения, касаещи нарушения на основните права и свободи прокламирани в Европейската конвенция за човешките права

Предвиждат се нови разпоредби, която уреждат статута на имигрантите с оглед приложението на чл 8 от Европейската конвенция за човешките права, като се прави допълнително квалифициране на понятието „обществен интерес“, като такъв е уточнено, че е свързан и с материалното благосъстояние на обществото. Също, предвижда се владеенето на английски език да е предпоставка за осигуряването изискванията, решенията да са в защита на обществения интерес. Със свързаните разпоредби на проектозакона се предвижда при взимането на имиграционни решения, да се отдава по-малко значение при нарушения касаещи частният живот на лицата които са в противовес на конвенцията, като тези решения ще включват и малолетни членове на семействата. Все още е невъзможно да се прецени, какви ще са негативните последици от тези правни норми и как те ще бъдат защитени с оглед на международните ангажименти На Великобритания по тази конвенция.

Депортационни решения относно криминално проявени чужденци

Променя се основно и режима на престой на криминално проявени лица. Всички чужденци с присъди затвор от една година или с многократни присъди ще бъдат депортирани, освен в малко на брой случаи, но тези случаи ще се третират като изключения и за да останат в страната тези имигранти трябва да отговарят на специфични критерии. Презупцията за защитяа на обществения интерес ще се предполага при всички подобни решения на експулсиране. Като разпоредбите няма да се прилагат, само ако лицето е живяло във Великобритания поне 7г. и ако случаят попада в предвидените изключения. Предвижда се лицата след изтърпяване на наказанието им да не се освобождоват до решаване на имиграционният им въпрос, освен при изключения предвидени в закона.

Със закона се въвеждат и ограничения при наемането на жилища от чужденци.

Защитени от закона наемни договори ще могат да сключват само лица, които имат подходящият имиграционен статут. С закона се въвежда и „лимитирано право за наемане на жилище“, когато лицето не е гражданин на ЕС, но пребивава на основание на Европейското право или е лице което пребивава на правно основание но му е даден право на престой за кратко време. В тази връзка се предвиждат санкции за наемодателите при подобни случаи на неправомерно отдаване на жилища.

Предвидената санкция е глоба до 3000 паунда, която може да бъде отделно налагана за всеки незаконен обитател на съответното жилище. Отговорност по закона ще носят също и агентите на наемодателя, като например от агенциите за недвижими имоти.

Мерките предвиждат всяка година наемодателите да се уверяват, че наемателя отговаря на изискванията на имиграционния закон. Тези мерки свързани с отдаването на жилища под наем според някои проучвания могат да повлиаят негативно на икономическия сектор свързан с покупката за отдаването на имоти под наем. Предвидените правила се предвижда да засягат само жилищните наеми, но не и престоят в нотел.

Някои неправителствени организации с право изразяват опасения от „правно“ досаждане и тормоз на бъдещите наематели. Все още не е ясно как тези мерки ще бъдат имплементирани на практика и дали и колко ще бъде гратисният период за съществуващите наемни отношения. Едно обаче е сигурно, тези мерки ще доведат до допълнителни административни “услуги“ от агентите за недвижими имоти, които задължително ще трябва да проверяват статута на бъдещите наематели, както и да съхраняват необходимата информация за определен период от време.

Законът допуска и някои изключения, като случая когато договорът за наем е сключен преди влизането в сила на закона и в оригиналния договор е предвидено автоматичното му удължаване. При лимитираните права за наемане, този договор не може да е по дълъг от една година и също няма да може да превишава и предвидения престой отразен в имиграционните документи.

Продължение…….

Advertisements

Вашият коментар

Filed under UK Articles

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s